meni

Akt o umetni inteligenci: Priprava kodeksa in posvetovanje

22
avg.
2024
Domov / 
Novice / 
Akt o umetni inteligenci: Priprava kodeksa in posvetovanje

Evropski urad za umetno inteligenco je objavil razpis za prijavo interesa za sodelovanje pri pripravi prvega splošnega kodeksa ravnanja z umetno inteligenco. Prijave bodo mogoče do 25. avgusta preko prijavnice. Postopek priprave se bo začel z otvoritvenim plenarnim zasedanjem septembra, štirimi delovnimi skupinami, ki se bodo sestale za vsaj tri kroge priprave osnutka, in zaključnim plenarnim zasedanjem marca 2025, na katerem bo predstavljen končni kodeks.

Merila za upravičenost omogočajo prijavo štirim vrstam deležnikov: ponudnikom umetne inteligence za splošne namene, ponudnikom na nižji stopnji in drugim industrijskim organizacijam, strokovnjakom za umetno inteligenco, pa tudi »drugim organizacijam deležnikov«, ki izkazujejo zakonit interes za sodelovanje in zastopajo deležnike, na katere bo vplival kodeks.

Poleg tega je Evropski urad za umetno inteligenco odprl tudi posvet o zaupanja vredni umetni inteligenci za splošne namene (GPAI). To posvetovanje bo odprto do 10. septembra 2024. Strukturirano je v treh glavnih razdelkih: pravila o preglednosti in avtorskih pravicah modelov GPAI, modeli GPAI s sistemskim tveganjem (kot so taksonomija tveganja, ocena in ublažitev) ter pregled in spremljanje kodeksa ravnanja.