meni

AVSTRALIJA NAPOVEDALA, DA NAMERAVA NAJSTNIKOM PREPOVEDATI UPORABO DRUŽBENIH MEDIJEV

3
okt.
2024
Domov / 
Novice / 
AVSTRALIJA NAPOVEDALA, DA NAMERAVA NAJSTNIKOM PREPOVEDATI UPORABO DRUŽBENIH MEDIJEV

Septembra je avstralski premier Anthony Albanese napovedal načrte za uvedbo novih predpisov, ki bodo določali minimalno starost za uporabo družbenih omrežij, pri čemer je izpostavil vse večjo zaskrbljenost glede vpliva na duševno in fizično zdravje mladih uporabnikov. Končno starostno mejo in podrobnosti predpisa naj bi določili v prihodnjih mesecih. Vlada namerava preizkusiti sistem preverjanja starosti preden formalizira predpis, ki naj bi določil najnižjo starost med 14. in 16. leti.

S tem ukrepom bi se Avstralija uvrstila med prve države, ki uvajajo takšno omejitev, čeprav so bili podobni pozivi izraženi tudi na drugih trgih, kot je Evropska unija. Podjetja, ki upravljajo družbena omrežja, vključno z Meto, so že določila minimalno starostno mejo 13 let, vendar kritiki menijo, da so ti ukrepi nezadostni.

Predlagana zakonodaja je sprožila nasprotovanje zagovornikov digitalnih pravic in akademikov. Strokovnjaki, vključno z avstralskim komisarjem za e-varnost, opozarjajo, da bi lahko takšne omejitve mlade uporabnike nehote usmerile na manj regulirana in bolj tvegana spletna mesta. Parlamentarna preiskava o vplivu družbenih omrežij na družbo je izpostavila te pomisleke, pri čemer nekateri zagovarjajo bolj prefinjene pristope za zaščito mladih ob ohranjanju njihovega dostopa do kritičnih spletnih podpornih sistemov.