meni

DIREKTIVA O ZELENIH TRDITVAH

11
jul.
2024
Domov / 
Novice / 
DIREKTIVA O ZELENIH TRDITVAH

Junija so ministri, pristojni za okolje v 27 državah članicah EU, sprejeli stališče Sveta – imenovano »splošni pristop« – o direktivi o zelenih trditvah. Namen direktive je določiti minimalne standarde za utemeljitev, sporočanje in preverjanje izrecnih okoljskih trditev.

Kot odgovor na zaskrbljenost zainteresiranih strani, vključno z EASA, Svet uvaja poenostavljen postopek, ki v nekaterih primerih nadomešča predhodno preverjanje okoljskih trditev, pri čemer je sledilo stališču Parlamenta.

Medtem ko je Parlament taksativno navedel vrste trditev, za katere bi veljal poenostavljen postopek, pa se je Svet odločil sestaviti seznam treh kumulativnih meril, ki morajo biti v tem primeru izpolnjena: ni potrebna celovita analiza življenjskega cikla izdelka, trditev se nanaša na eno samo okoljsko značilnost izdelka in izdelek ne vodi do kompromisov glede okoljskih vplivov. Poenostavljeni postopek Sveta se začne s samoprijavo s pomočjo „posebne tehnične dokumentacije“, katere format bi moral biti določen z izvedbenim aktom Evropske komisije.

V primerih, kjer bi se še naprej uporabljalo nepoenostavljeno predhodno preverjanje, v »splošni pristop« Sveta v nasprotju s stališčem Parlamenta niso bili vključeni nobeni zaščitni ukrepi glede zamud in stroškov preverjanja.

V »splošni pristop« Sveta so bile sprejete tudi druge spremembe, kot je vključitev mikropodjetij v področje uporabe, skupaj s podpornimi ukrepi zanje in podaljšan začetek uporabe za takšna mikropodjetja (4 leta po začetku veljavnosti direktive).

Pogajanja med Svetom in Parlamentom, znana kot "trialogi", naj bi se začela v četrtem četrtletju 2024, potem ko bo Evropski parlament izbral svoje poročevalce in poročevalce v senci.