meni

EU POZIVA K DODATNIM UKREPOM ZA BOJ PROTI »PROBLEMATIČNIM« DIGITALNIM PRAKSAM

17
okt.
2024
Domov / 
Novice / 
EU POZIVA K DODATNIM UKREPOM ZA BOJ PROTI »PROBLEMATIČNIM« DIGITALNIM PRAKSAM

Evropska komisija je oktobra objavila svojo presojo ustreznosti digitalne pravičnosti celovito analizo o tem, ali so obstoječa pravila EU za varstvo potrošnikov dovolj učinkovita za obravnavo nepoštenih digitalnih praks. V oceni je bilo ugotovljeno, da so ta pravila le delno učinkovita pri zaščiti potrošnikov na spletu in urejanju praks personalizacije (vključno s personalizacijo oglasov), temnih vzorcev, zasvojljivega oblikovanja in vplivnostnega marketinga. Poleg tega presoja poudarja "skrito oglaševanje" in izpostavljenost otrok izdelkom z visoko vsebnostjo maščob, sladkorja in soli (HFSS) ter alkoholnim pijačam kot naraščajoči problem.

Čeprav samo poročilo ne vsebuje posebnih priporočil glede nadaljnjih ukrepov, je Komisija objavila dodatno neodvisno študijo v podporo tej presoji. Študija med drugim priporoča razširitev prepovedi uporabe osebnih podatkov mladoletnikov za prilagojene oglasne prakse iz Akta o digitalnih storitvah na vse založnike. Prav tako poziva Komisijo, naj se posvetuje z državami članicami EU in deležniki glede potrebe po posebnih pravilih za vplivneže.

Presoja in študija skupaj opredeljujeta vprašanja, ki jih bo verjetno naslovil Akt o digitalni pravičnosti, ki je bil napovedan v osnutku pisma kandidata za komisarja Michaela McGratha prejšnji mesec.